Tips voor het kiezen van de juiste verf


Je woning voorzien van een likje verf is de meest goedkope manier om je interieur volledig te vernieuwen. Maar welke soorten verf kan je gebruiken en wat is hun effect op de sfeer in jouw interieur? Een antwoord op deze vragen vind je in dit artikel terug. 

Vier stappen tot de juiste verf

Stap 1 – Verf bestemd voor binnen of buiten?

Om te beginnen moet je weten of de verf bestemd is voor binnen of buiten. Hierdoor kan je al een heleboel soorten verf links laten liggen. Als het om buitenverf gaat, moet je bepalen of het om een buitendeur, een betonnen muur of een houten tuinhuis gaat. Afhankelijk van de ondergrond zal er dus ook specifieke verf voorgesteld worden. Als het om binnenverf gaat, bepaal je eveneens waarop het laagje verf zal komen: radiator, plafond, vloer, trap… ?

TIP: raadpleeg iemand die er kaas van gegeten heeft! 

Stap 2 – Is de ondergrond poreus?

Verf kies je steeds in functie van de ondergrond. Wanneer deze poreus is (zoals steen of hout), zal er een zuigeffect optreden waardoor het een andere basislaag vereist dan bijvoorbeeld een niet-poreuze ondergrond.

TIP: let op dat de ondergrond zuiver, vetvrij en droog is als je begint te schilderen.

Stap 3 – Verf op basis van olie of water?

We kunnen algemeen twee soorten verf onderscheiden: verf op oliebasis (alkydverf) waarbij het oplosmiddel solvent is en verf op basis van latex of acrylaat waarbij het oplosmiddel water is. Alkydeverven zijn meestal lakken terwijl de latex- en acrylaatverven voornamelijk muurverven zijn. Ze zijn de beste verven voor beginners omdat ze zich makkelijker laten aanbrengen en sneller drogen. Op die manier kunnen er twee lagen op één dag aangebracht worden.

TIPS: voor buiten of het verven van muren in vochtige ruimtes zoals kelders, badkamers, keukens en garages kan je beter kiezen voor acrylaatmuurverf.

Stap 4 – Matte of glanzende verf?

Nu je weet welk soort verf je moet uitkiezen, moet je eerst nog bepalen binnen welke glanscategorie deze thuishoort. In de handel zal je het volgende tegenkomen: 

Matte verf: matte verf geeft een glans die niet-reflecterend is. Deze verf creëert een rustige sfeer en zorgt voor een verkleinend effect van de ruimte.

Glanzende verf: deze verf heeft het tegenovergestelde effect van matte verf. Je kan er de kamer namelijk groter mee doen lijken. Deze verf is bovendien zeer gemakkelijk afwasbaar en geeft een frisse look aan de kamer. Vandaar dat deze verf uitermate geschikt is voor badkamers en keukens.

Satijnverf: satijnverf ligt tussen matte en glanzende verf waardoor het veelal de meest neutrale is. Het oogt warm en gezellig en is bovendien ook eenvoudig afwasbaar.

Kalkverf: dit is een eco-verf die volledig uit natuurlijke pigmenten en materialen bestaat. De ideale keuze wanneer je een originele en authentieke sfeer wilt scheppen. Deze verf beschermt ook tegen vocht, schimmels, mos en brand.

Andere leuke soorten verf

Naast hetgeen hierboven beschreven staat, bestaan er ook nog andere soorten verf: 

Schoolbordverf

Bij schoolbordverf denken we automatisch aan de saaie schoolborden van vroeger. Door oude meubels of muren te verven met bordverf kan je ze niet enkel beschrijven maar heb je ook een leuke eyecatcher die continu in verandering is. Zo is de keuken bijvoorbeeld een ideale plats om bordverf te gebruiken zodat je kattebelletjes of boodschappenlijstjes kunt creëren. 

Magneetverf

Ook magneetverf is ontzettend leuk want hiermee kan je kasten opfleuren met familiefoto’s en leuke magneetjes

Whiteboard verf

Wanneer je altijd al gedroomd heb van een muur waarop je kan schrijven, dan is whiteboardverf ideaal. Dit maakt het kantoorgevoel leuker en maakt het mogelijk om in je interieur stijlvol een memobord te integreren.