Licht is de echte sfeermaker bij je thuis

Dim de lichten, zet de spots aan… 

Niets heeft meer invloed op je gemoed dan licht. Natuurlijk heb je in elke ruimte verlichting nodig, maar om comfortabel en functioneel te zijn, heb je wel wat meer nodig dan algemene (plafond)verlichting. Naast deze aspecten als functionele veiligheid en comfortabele gezelligheid heeft licht echter nog heel wat andere belangen. Zo is het interessant om kamers te voorzien van een goed evenwicht tussen zacht en gericht licht. Speel deze uit door je lampen op verschillende plaatsen een verschillende hoogte te geven. Dat levert een spel van licht en schaduw op, dat boeit en diepte creëert. Door zacht licht te gebruiken, zoals kleine lampen en lampen met een filterende lampenkap, bekom je een zachte en uitnodigende gezelligheid. 

Deze tips werpen een beter licht op elke kamer 

Heet je bezoekers welkom met indirect en zacht licht in de inkom en zet ze niet in fel, hard en koud rechtstreeks licht. Als je licht in de hoeken van de woonruimten plaatst, zal dit de kamer groter maken. In de eetplaats is het goed om wat accentlicht op de tafel te hebben en wat bijkomende verlichting rondom. Op de trap is voorzichtigheid geboden. Daar hebben we dus voldoende lichtsterkte nodig. In de slaapkamer gebruiken we aangepast licht om te slapen, lezen, kleding uit te kiezen, … en om ‘s nachts op te staan hebben we aan een klein beetje licht meer dan genoeg. 

Het is goed om bijvoorbeeld het onderscheid te maken tussen accent-, sfeer- en functioneel licht. Dit laatste hebben we nodig in bijvoorbeeld werkkamer en keuken. In de woonkamer hebben we van alles wat nodig. Een voorbeeld: functioneel licht om te stofzuigen, sfeerlicht om het gezellig te maken en gericht licht om een schilderij in de verf te zetten. Veel meubelen hebben ook ingebouwd en vaak indirect licht, wat bijdraagt tot de sfeer of het makkelijk terugvinden van iets. 

Licht je vooraf goed in 

Onze adviseurs helpen je graag met het bespreken en uitkiezen van de juiste en gewenste verlichting. Kom gerust langs of neem op een andere manier contact met hen.