Welke eettafel kies je best?


Op zoek naar een nieuwe eetkamertafel? Dan zal zich snel de vraag opdringen welke vorm en afmetingen je tafel moet hebben. Er zijn namelijk heel wat mogelijkheden op vlak van vorm en afmetingen. Lees onderstaande tips om je tafelkeuze te vereenvoudigen. 

Om de juiste eetkamertafel te kiezen, moet je aan een aantal praktische details denken. Het aantal mensen dat er regelmatig aan zal dineren, de frequentie van jouw diners, de vorm en grootte van de tafel, de sfeer die je wenst te creëren, je budget. Zodra je hierop antwoord weet, kan je je creativiteit de vrije loop laten aangezien de eettafel ook een leuk decoratief element in de woonkamer kan zijn.

Afhankelijk van je wensen en eisen helpen wij je bij het vinden van een eettafel die het beste bij jouw interieur past!

Voorzie voldoende loopruimte

De plaats van de tafel hangt vooral af van de grootte van je woonkamer. Als je een grote woonkamer hebt, aarzel dan niet om je tafel in het midden te plaatsen. Een kroonluchter net boven de tafel plaatst deze extra in de spotlights. Een grote tafel kan er mooi en praktisch uitzien omdat er veel mensen aan kunnen zitten. Maar als de kamer klein is, is het niet aan te raden een grote tafel te kopen. Stel je voor dat je steeds tegen de eettafel stoot telkens je door de woonkamer wandelt. 

Er zijn geen echte regels, maar er zijn wel een paar dingen die je in acht moet nemen. De ruimte achter de stoelen moet ten minste 1,20m bedragen, zodat iedereen er gemakkelijk langs kan als er iemand zit. En als u niet vaak achter de tafel loopt, is een afstand van 70 cm voldoende.

De keuze van het materiaal

De volgende stap is het bepalen van de stijl en het materiaal van je eettafel. Het is belangrijk dat je tafel een statement maakt, met of zonder tafelkleed. De keuze van het materiaal hangt af van je smaak, je budget, maar ook van de rest van je meubilair. Als mismatching in de mode is, is er geen reden om een foutieve keuze te maken. Het materiaal zal een bepaalde stijl bepalen:

Is je interieur ultra-design? Dan zijn tafels in hoogglans lak ideaal want zij zorgen voor elegantie en zuiverheid.

Salontafel Riva

Salontafel Riva

Tafel Tiago

Tafel Tiago

Is je interieur meer Scandinavisch geïnspireerd? Dan zijn houten tafels de beste keuze. Op een elegante manier brengen ze warmte en authenticiteit in de kamer. Robuust, gemakkelijk te onderhouden en ook minder gevaarlijk in geval van een botsing. Kies beuk of eik, die zijn minder kwetsbaar dan grenen.

Is je interieur geïnspireerd op de industriële loftstijl? Kies dan voor een industrieel geïnspireerd model in metaal.

Je kan ook kiezen voor een glazen tafel waarvan de transparantie een open, lichte sfeer in je interieur zal brengen. Glas is een zeer populair materiaal voor designliefhebbers. Het heeft een chique uitstraling en kan gezandstraald of gegraveerd worden. Er zijn echter maar weinig modellen met verlengstukken. Vergeet niet dat je op glazen tafelbladen vingerafdrukken onmiddellijk ziet. Glas is dus niet aan te bevelen als je kinderen hebt.

Tafel Wilma

Tafel Wilma

Salontafel Corina

Salontafel Corina

Welke vorm krijgt jouw voorkeur

De vorm van je eettafel is zeer belangrijk. Vaak wordt gekozen voor een rechthoekige of vierkante tafel, maar steeds meer mensen kiezen voor een ronde tafel die meer ruimte inneemt. Het grote voordeel is dat het gemakkelijker is stoelen bij te plaatsen als je gasten hebt.

Een ronde of ovale tafel weerspiegelt een verlangen naar gezelligheid en communicatie, zodat niemand aan het eind van de tafel blijft zitten en gesprekken gemakkelijker verlopen.

Een kleine vierkante tafel symboliseert eenvoud en functionaliteit, en is gemakkelijker te plaatsen in een kleine ruimte. Ideaal voor koppels, hij kan altijd verplaatst worden en later teruggeplaatst worden als er kinderen komen.

De rechthoekige tafel creëert een strakke sfeer. Z'n tafel bespaart ruimte in vergelijking met een ronde of ovale tafel. 

Je kan ook kiezen voor een tafel met een speciale vorm die een zekere originaliteit uitstraalt; een achthoekige tafel of een halve maantafel die uitklapt, bijvoorbeeld.

Voor meer modulariteit zijn sommige van deze tafels verkrijgbaar met verlengstukken.

Verlengbare tafel Julia

Verlengbare tafel Julia

Breedte van de stoelen

Het is logisch dat de stoelen onder de tafel moeten passen én tussen de tafelpoten. Niets is vervelender dan de hele avond met je knieën tegen een tafelpoot te moeten zitten. De meest voorkomende fout is dat men de lengte van de tafel als referentiepunt gebruikt en niet de lengte tussen de tafelpoten. De meeste stoelen zijn ongeveer 45 à 50 cm breed. Vergeet wel niet om speelruimte te voorzien tussen de stoelen zodat ellebooggevechten vermeden worden.