Kleuren kiezen voor de kinderkamer

Blauw voor jongens en roze voor meisjes? Die tijd is helemaal voorbij! Bij het inrichten van een kinderkamer laten heel wat ouders hun creativiteit de vrije loop.  

Kleuren volgens de leeftijd

Aangezien de kleur blauw voor jongens en roze voor meisjes verouderd is, zijn alle kleurencombinaties in principe mogelijk voor de kinderkamer en babykamer. In ieder geval, moet je wat advies opvolgen. Kies geen felle kleuren die het moeilijk maken om in slaap te vallen en te ontspannen. Koele kleuren zoals blauw, pastel mauve en groen zijn perfect. Begin met je kind te vragen welke kleuren hij of zij in de kamer zou willen.

0 - 3 jaar

Tijdens de eerste levensjaren van je kind raden wij lichte, zachte kleuren aan. Deze kleuren beïnvloeden op een positieve manier de slaap. Kinderen moeten slapen in een oase van rust. Met lichte, zachte kleuren is een cocooning resultaat gegarandeerd!

Babykamer Stef

Babykamer Stef

Babykamer Lilo

Babykamer Lilo

+ 4 jaar oud

Vanaf de leeftijd van 4 jaar kunnen kinderen hun lievelingskleuren uitdrukken. Wanneer je een nieuwe kleur voor de slaapkamer wilt kiezen, laat hen dan een reeks kleuren zien, zodat zij hun keuze kunnen maken. Kinderen worden automatisch aangetrokken door felle kleuren. Maar zorg ervoor dat je de felste kleuren enkel kiest voor de speelruimtes en ze groepeert op één muur. Lichtere kleuren zijn de beste keuze voor het slaapgedeelte.

Kinderkamer Alika

Kinderkamer Alika

Kinderkamer Larvik

Kinderkamer Larvik

Tips

Natuurlijk licht

Eén van de belangrijkste regels in een slaapkamer is het stimuleren van natuurlijk licht. Als er overal veel natuurlijk licht is, is het mogelijk om de muren in een donkere tint te schilderen (kaki, bruin). Indien er weinig natuurlijk licht is, geef je best de voorkeur aan meer neutrale tinten op de muren (pastels, wit, lichtblauw, enz.).

Accentmuur

Alle muren in de kamer kunnen geverfd worden in éénzelfde kleur, maar je kan zich uiteraard ook beperken tot een accentmuur. Deze accentmuur wordt in een andere kleur geschilderd dan de andere muren waardoor het extra aandacht krijgt. Voor zo’n accentmuur kies je best de wand met de meeste lichtinval zodat de lichtreflectie optimaal is. 

Houd er wel rekening mee dat een donkere muur in de meeste gevallen dichterbij lijkt dan een lichte muur. Wanneer je bijvoorbeeld een lage plafond hebt, schilder je deze best in een lichte kleur om deze hoger te doen lijken.

Grafische elementen

In plaats van een hele muur in één kleur te schilderen, kan je er ook voor kiezen om stroken verf horizontaal of verticaal over de muur heen te schilderen. Dit zorgt voor een mooi grafisch resultaat. Naast deze stroken is het tegenwoordig ook trendy om met driehoeken te werken. Pinterest biedt je alvast ontzettend veel inspiratie!

Afwasbare verf

Verf voor de baby- of kinderkamer moet afwasbaar zijn. Zo kan je vuile vingerafdrukken gemakkelijk verwijderen.

Stickers

In plaats van verf kan je ook kiezen voor leuke stickers. Muurstickers zijn tegenwoordig ook trendy! Met kinderlijke stickers kan je een speelse, unieke wereld voor je kind creëren.

Krijtbordverf

Met krijtbordverf kan je vermijden dat je kind op eender welke muur in de kamer begint te krabbelen. Dankzij zo een muur kan je kind zich helemaal creatief uitleven. Vergeet niet dat krijt wel voor heel wast stof kan zorgen en dat het beter is om een vloer te hebben die gemakkelijk te onderhouden is.