Tips voor het kiezen van je zetel

Een zetel uitkiezen voor je nieuwe salon is niet altijd even gemakkelijk als het lijkt. De zetel moet je interieur extra karakter geven terwijl deze tegelijkertijd ook een optimaal comfort moet bieden. We helpen je met plezier om de juiste keuze te maken!  

Welke noden moet de zetel vervullen

Welke wensen moet je zetel vervullen? Een hoekzetel waar jouw gasten gezellig kunnen vertoeven of eerder een 3-zit en 2-zit? Of een zetel met slaapfunctie? Hoeveel plaatsen moet de zetel bieden? Plaats je de zetel in een grote ruimte of beschik je enkel over een kleine ruimte? De antwoorden op deze vragen moet je in acht nemen vooraleer je je naar de winkel begeeft.

Noteer vooraf ook duidelijk de afmetingen van de ruimte waarin je de zetel zal plaatsen. Het zou jammer zijn als de gekochte zetel veel te groot is voor de voorziene ruimte.

Welke bekleding en welke kleur

Wil je een stoffen zetel of ga je eerder voor een lederen of kunstlederen zetel. Voor elk budget en elke smaak bestaan er heel wat verschillende zetels. Zowel de bekleding als de kleur verdienen extra aandacht bij de keuze van jouw zetel. Denk goed na wat het best in je interieur zou passen. Houd er rekening mee dat de bekleding zowel voor- als nadelen heeft.  

Lederen zetel

Leer is een nobele materie waardoor een lederen zetel de meest elegante van allemaal is. Het grote voordeel van leer is haar robuustheid en resistentie. Als we naar de nadelen kijken, moeten we vooral opletten voor huisdieren met scherpe klauwen zoals een kat of hond. De zetel mag bovendien niet vlakbij een raam staan omdat het zonlicht het leer kan beschadigen. 

Om de hoge kwaliteit van leer te beschermen dien je hem op de juiste manier en op regelmatige basis te onderhouden en te voeden.  

Stoffen zetel

Velen kiezen voor een stoffen zetel omdat deze minder duur is en bovendien in ontzettend veel kleuren of motieven beschikbaar is. Maar de stof is breekbaar en kan snel erg vuil worden. Doorheen de tijd zal ze ook wat van haar oorspronkelijke kleur kwijtspelen.  Wanneer je een klein budget heeft, kan je zelfs beter kiezen voor een zetel met afneembare hoes. Ontzettend handig om te onderhouden!

Kunstlederen zetel

Een kunstlederen zetel is voor zij die van de voordelen van een lederen zetel willen genieten, maar niet een grote prijs aan een zo'n zetel willen uitgeven. Zo'n kunstlederen zetel is eenvoudig te onderhouden met een vochtige spons. Kunstleder is imitatieleer die meer resistent is dan echt leer, maar wel minder soepel.

Comfort troef

In de winkel mag je zeker niet vergeten om de zetels uit te testen vooraleer je beslist welke de meest comfortabele is. Doe de test: je voeten moeten op de grond rusten terwijl de rugleuning je rug zacht ondersteunt. Wanneer je te veel wegzakt, is de zetel niet ideaal voor je; probeer andere uit!

Zit ook eens neer op de rand van zetel om na te gaan of de springveren goed zijn.