Gouden regels voor het onderhouden van je zetel

Doorheen de jaren zal je zetel vuil ogen en verschijnen er vlekken op de bekleding. Ontdek hieronder een aantal tips om je zetel goed te onderhouden en vlekken te verwijderen zonder ze erger te maken. 

Onderhoud van een stoffen zetel

Wekelijks onderhoud

Geef je stoffen zetel wekelijks een schoonmaakbeurt met bijvoorbeeld een stofzuiger. Hierdoor verwijder je al het stof, zand en andere vuiligheden. We raden ook aan om tweewekelijks met een vochtige doek de zetel te reinigen zodat kleverige vuiltjes (lichaamszouten en –vetten) gereduceerd worden. 

Jaarlijks onderhoud

Naast de wekelijkse schoonmaakbeurten is het ook aan te raden om elk jaar je stoffen zetel een intensieve behandeling te geven zodat vlekken, lichaamsvetten en –zouten uit de bekleding verwijderd zijn. Een stoffen zetel met een afneembare hoes is nog handiger om te reinigen omdat je het in de wasmachine kan steken of gewoon naar de stomerij kan brengen. Indien de hoes niet afneembaar is, kan je hem zelf proper proberen te maken met droogschuim. Test je producten wel altijd eerst uit op een minder zichtbare plaats van de zetel!  

Vlekken

Indien je een klein accidentje hebt met wijn, lippenstift, schmink, bloed, koffie … reageer dan altijd zo snel mogelijk zodat ze geen kans krijgen om  in het stof in te werken! Probeer het merendeel van de vlek met een lepeltje te verwijderen en leg daarna een vochtige stoffen doek op de vlek.

De gouden regel bij het verwijderen van vlekken uit een stoffen zetel is deppen in plaats van wrijven! Wanneer je gaat wrijven duw je het vuil dieper in de stof. Eens het vuil weg is, moet je de zetel laten drogen. Indien er nog vlekken op de stof verschijnen kan je deze met droogschuim wegwerken.

Ontdek onze onderhoudsproducten voor stof

Zetel in kunstleder onderhouden

Een kunstlederen (of leatherlook) zetel heeft andere eigenschappen dan een lederen salon waardoor het op een andere manier moet worden onderhouden. 

Wekelijks onderhoud

Net zoals bij de andere zetelbekledingen is het wekelijks (of zelfs dagelijks) afnemen van stof en vuil met een vochtige spons of zeemvel aanbevolen. Hiervoor gebruik je gedistilleerd of gekookt (afgekoeld) water (hier is er geen kalkaanslag). 

Meerjaarlijks onderhoud

Naast de wekelijkse onderhoudsbeurten is het aanbevolen om meerdere keren per jaar je kunstlederen zetel een intensieve schoonmaakbeurt te geven met behulp van specifieke reinigingsmiddelen.

Vlekken

Natte doekjes van Kleenex bijvoorbeeld zijn zeer geschikt voor het verwijderen van vlekken. Het is echter wel zeer belangrijk om zacht te wrijven!

Ontdek onze onderhoudsproducten voor kunstleder

Lederen zetel onderhouden

Een lederen zetel wordt vaak gekozen voor de looks. Velen kiezen zelfs voor een zwarte lederen zetel omdat men daar zogezegd geen vuiligheid op ziet. Maar niets is minder waar! Wanneer leder niet of zelfs verkeerd verzorgd wordt, zal deze na verloop van tijd verkleuren, vuil worden of zelfs gaan scheuren. Van tijd tot tijd moet leder verzorgd én gevoed worden. 

Wekelijks onderhoud

Onderhoud wekelijks je zetel door het stof en vuil weg te nemen met een zacht doekje of een licht bevochtigd zacht zeemvel.  Op die manier vermijd je dat vuiligheid zich vastzet en houd je je leer glanzend. Gebruik hiervoor zeker geen chemisch reinigingsproduct!

Tweejaarlijks onderhoud

Het groot onderhoud gebeurt best 2 à 3 maal per jaar. Was hiervoor eerst je zetel af met een zachte spons en een zeepsopje en spoel ze daarna af met een proper zeemvel en proper water. Daarna veeg je de zetel nog eens droog. Zodra deze volledig droog zijn, kan je starten met het voeden van het leder met behulp van ledercrème. Let er wel op dat je niet overdrijft met de hoeveelheid crème. Eens dit gebeurd is, kan je eventueel nog eens de zetel opwrijven met een droge zachte handdoek.

Voor een langdurige bescherming raden we je gespecialiseerde onderhoudsproducten aan die het leder reinigen en voeden tot diep in de kern. Bovendien zorgen ze voor een beschermingslaag waardoor je lederen zetel voor een lange tijd bestand is tegen vuil.

Vlekken verwijderen

Indien er vochtige producten worden gemorst zoals koffie, frisdrank, tomatensaus… dan verwijder je deze zo snel mogelijk met een zachte doek of spons. Ook hier mag je niet direct beginnen wrijven, anders dringt het vochtig product dieper in het leder.

Ontdek onze onderhoudsproducten voor leder

Algemene tips voor een lederen of kunstlederen zetel

  • plaats je lederen zetel niet in direct zonlicht gezien het (kunst)leder kan uitdrogen

  • gebruik nooit afwasmiddelen, oplosmiddelen, detergenten, boenwas, terpentijn, schoencrèmes…

  • vermijd contact met huisdieren (of gebruik een plaid zodat ze geen krassen maken) en vuile kleren

  • een preventieve behandeling met een vlekkenbeschermer is aan te raden

  • maak naden en knopen regelmatig schoon met een stofzuiger

  • armsteunen en rugdelen mogen niet gebruikt worden als zitplaatsen