Tips om jouw salontafel te kiezen

De keuze voor een salontafel heeft vaak minder aandacht dan andere meubelen, terwijl deze nochtans extra pit en persoonlijkheid aan je salon kan geven. Een salontafel is bovendien handig om jouw boeken, tijdschriften en afstandbediening op te plaatsen. Ontdek onze tips voor een goede salontafelkeuze. 

De vorm

Als je kinderen hebt, raden we aan om een ronde of ovale salontafel te kiezen. Hier hebben ze minder kans om zich pijnlijk te stoten aan een hoek van de tafel.

Heb je regelmatig gasten in huis, kies dan voor een rechthoekige salontafel. Zo'n ruime salontafel is veel praktischer om bijvoorbeeld een wijnglaasje of hapjes op te plaatsen. Rechthoekige salontafels zijn bovendien ook de ideale keuze als je over een grote ruimte beschikt.

De hoogte

De hoogte van je salontafel mag je zeker niet uit het oog verliezen. Vaak zegt men dat een salontafel een bepaalde standaardhoogte heeft, net zoals een eetkamertafel. Maar dit is helemaal niet waar. Salon- en bijzettafels kunnen diverse hoogtes hebben. De algemene regel is dat de salontafel dezelfde hoogte moet hebben als de hoogte van de laagste zitting van je zetel.

Maar uiteraard telt deze regel niet als je de gewoonte hebt om te eten in de salon. Het heeft weinig zin om een te lage salontafel te kiezen om dan steeds rugpijn te hebben als je eet. Kies in dit geval voor een hogere variant.

Het aantal

Daar waar men vroeger slechts 1 tafel in de salon had, kan je nu kiezen voor meerdere tafeltjes zoals een bijzettafeltje naast de zetel. Ook kan je meerdere tafeltjes combineren. Je kan ze plaatsen zoals je wenst. Zo'n serie van tafeltjes die je in elkaar kan schuiven zorgt voor extra dynamiek in je interieur.

Het materiaal

Massief hout, hoogglans, glas, metaal, plastiek... Je hebt enorm veel keuze!

Vooraleer je je keuze bepaalt, dien je eerst te kijken naar de stijl van je salon. Is het een scandinavische interieurstijl, dan kies je best voor hout en neutrale kleuren. Bij een industriële interieurstijl kan je kiezen voor metaal en ruw hout. Bij een sobere, moderne interieurstijl kan een salontafel in glas of hoogglans een ware eyecatcher zijn.

De opbergruimte

Veelal zijn salontafels ook nog eens voorzien van praktische opbergruimtes zoals een lade of opbergvak waarin je onder andere je tijdschriften en afstandsbediening kan plaatsen. Handig én ordelijk!

De decoratie

Om een sfeervolle toets in de zitruimte te brengen plaats je op je salontafel een leuke plant, kaarsen, beeldje...