Tips voor het inrichten van de babykamer

De babykamer inrichten is één van de leukste dingen die je als aanstaande ouders mag doen. Het staat vast dat het een rustgevende en aangename plek moet zijn, maar toch komen er nog heel wat andere zaken bij kijken.

Wat heb ik nodig?

Vooraleer je start met het inrichten moet je goed nadenken wat er noodzakelijk in de babykamer moet staan. Er gebeuren namelijk verschillende activiteiten: slapen, verzorgen, voeden en spelen.

De wieg/het bed

De wieg of het babybed plaats je best centraal in de kamer of tegen een muur. Voorzie wel voldoende ruimte errond zodat je ruim kan bewegen om de baby in z’n bedje te steken. Plaats het bed zeker niet naast ramen of verwarmingselementen.

Luiertafel of commode

Een luiertafel of commode mag in geen enkele babykamer ontbreken. Het is ontzettend praktisch en het vermijdt dat je constant heen en weer moet lopen. Eventjes omdraaien en bukken volstaat al om ervoor te zorgen dat je baby een verse luier aanheeft zonder dat hij wegklautert.

De commode heeft best een hoogte tussen 90 en 105 centimeter om zo rugpijnklachten te voorkomen. Zorg bovendien voor een aankleedkussen met verhoogde zijkanten zodat je baby niet gemakkelijk rolt.

Opbergruimte

Een kleerkast, bedlade of boekenkast zijn interessant om kleertjes, slaapzakken… in op te bergen. Vergeet ook niet dat opbergdozen en –manden eveneens een handige hulp zijn om de kamer proper te houden.

Comfortabele stoel

Een comfortabele stoel is belangrijk om je baby comfortabel en in alle rust te kunnen voeden.

Welke kleuren te kiezen?

Zachte, poederachtige kleuren zouden bijzonder geschikt zijn voor een babykamer omdat ze sereniteit en rust brengen. Schakeringen van perzik, zalm, vlees, rozeachtig zand of oudroze zouden "moederroze" kunnen worden genoemd. Deze tinten passen perfect bij zachte beiges, parelgrijs, off-white...

Goede luchtkwaliteit

Het welzijn van je kleintje - 's nachts en overdag - hangt ook af van de temperatuur van zijn kamer en de kwaliteit van de lucht. Verlucht de kamer door de ramen één- of tweemaal per dag na het slapen te openen. De aanbevolen temperatuur is idealiter 18 tot 19°C.

Veiligheid in de babykamer

De veiligheid wordt vaak vergeten in een kinderkamer, hoewel dit een puntje is dat extra aandacht verdient. Denk maar aan stopcontactbeschermers, stevig meubilair, rookmelder, geen scherpe hoeken aan de meubelen,.. Ook de muurverf mag geen giftige stoffen bevatten.