Tips voor de aankoop van de juiste matras

Het is ontzettend belangrijk om de juiste matras te kiezen zodat je van een heerlijke nachtrust kan genieten. Maar helaas kent men niet altijd de belangrijkste criteria waarmee men rekening moet houden. Lees daarom onze tips zodat de keuze van uw matras vlot verloopt! 

Een goede lichaamshouding

Een goede matras moet veerkrachtig zijn en de lichaamsdruk gelijkmatig opvangen. Het lichaamsgewicht moet correct ondersteund worden: een efficiënte en comfortabele ondersteuning terwijl de natuurlijke kromming van de wervelkolom gerespecteerd wordt! Elke goede matras neemt de vorm van het lichaam aan zodat het gewicht goed verdeeld wordt. De belangrijkste tip is het uittesten van de matras in de winkel vooraleer je effectief overgaat tot de aankoop.

Optimaal ligcomfort

De hardheid van de matras

Harde matrassen zijn minder indrukbaar dan zachte matrassen. Het lichaamsgewicht zal de hardheid van je matraskeuze bepalen: zwaardere mensen kiezen vaker voor een hardere matras terwijl lichtere mensen voor de zachtere versie kiezen. Verschillende studies toonden reeds aan dat een te zachte matras schouder- en rugklachten veroorzaakt.

Dikte van de matras

Net zoals de hardheid van de matras bepaalt ook de dikte ervan in welke mate het lichaam in de matras zakt. Het is logisch dat een dikke matras meer comfort biedt dan een dunnere. De matrasdikte wordt ook bepaald door het soort bedbodem dat voor handen is, want beiden vormen één geheel en zijn op elkaar afgestemd om het lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen. De dikte mag nooit minder zijn dan 12 cm! Maar wees gerust, het merendeel van de matrassen heeft een dikte die varieert tussen 13 en 25 cm.

Vochtdoorlating en -absorptie

Vochtdoorlating geeft aan hoe snel en gemakkelijk de matras het vocht doorlaat en afvoert. Een latexmatras laat bijvoorbeeld minder vocht door dan een verenmatras. Vochtabsorptie indiceert hoe efficiënt en snel de matras het vocht kan opnemen. Deze absorptie wordt bepaald door de toplagen (meestal wol, katoen of zijde) van de matras en de hoes die daarrond hangt.

Warmteregulatie

Een goede nachtrust wordt onder andere bepaald door een relatief constante lichaamstemperatuur. Net daarom mag de warmte die het lichaam afgeeft niet volledig worden opgeslagen door de matras. Dankzij een goede regulatie en ventilatie zorgt de matras ervoor dat lichaamswarmte gedeeltelijk wordt afgevoerd waardoor de lichaamstemperatuur niet stijgt. Maar de matras moet tegelijkertijd ook de warmte houden zodat het lichaam niet afkoelt. Het is voornamelijk de matraskern die bepaald hoeveel lichaamswarmte je aan de matras zal verliezen (en dus hoe warm het bed aanvoelt).

Warmte-isolatie

Een lichaam die ’s nachts sterk afkoelt kan spierstijfheid en slechte nachtrust veroorzaken. Een goede warmte-isolatie is hierbij heel belangrijk (ook om ervoor te zorgen dat we niet te veel transpireren!). Maar de mate van warmte-isolatie is ook sterk afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Iemand met veel rugklachten zal vaker een warm bed verkiezen omdat dit een gunstig effect heeft op zijn rug.