Speel met kleuren

Kleuren spelen een belangrijke rol in ons leven en beïnvloeden ons bewust. Zo hebben ze een grote invloed op onze emoties en stimuleren ze onze zintuigen. Maar kleuren hebben niet enkel invloed op ons humeur, ze beïnvloeden ook hoe we de ruimte percipiëren.

Kleuren beïnvloeden ons humeur

Warme kleuren zoals rood, geel en oranje stralen energie uit terwijl koude kleuren zoals blauw, groen en paars eerder relaxerend werken. Hieronder lichten we enkele kleuren toe en hun effect op ons humeur. 

Blauw

Blauw wordt voornamelijk beschouwd als een rustgevende kleur die de fysieke en mentale ontspanning bespoedigt. Deze kleur wekt een gevoel van vertrouwen en veiligheid op.

  • Lichtblauw: deze kleur raden we aan in een bureau of studiekamer omdat het de creativiteit opwekt
  • Donkerblauw: deze kleur vind je vaak terug in slaapkamers omdat het een gunstig effect heeft op een diepe en kalme slaap

Groen

Groen symboliseert het leven, de harmonie en de groei. Het is een kleur die doet ontspannen. Sommige kleurnuances (zoals muntgroen) geven het interieur een verfrissend effect en creëren een heuglijke sfeer. Gebruik deze kleur niet in studiekamers aangezien het het analytisch denkvermogen afremt. 

Geel

Geel is vrolijk, stimulerend en stralend. Deze kleur verhoogt de concentratie en versnelt het beslissingsproces. Een ideale kleur voor kinderkamers! Wanneer je het in de woonkamer wilt gebruiken, is het belangrijk om  de juiste gele tint te vinden. Wanneer de tint te veel naar beige neigt, zal de kamer dof ogen en helemaal niet fris. 

Rood

Deze kleur is geassocieerd met energie en stimulatie. Wanneer wij een rode kleur zien, leggen we snel de link met vriendschap, liefde, intimiteit, warmte en moed. In het interieur kunnen verschillende rode kleurtinten verschijnen. Donkerrode tinten (denk maar aan magenta of wijnrood) zullen rustiger aanvoelen dan felle tinten. We raden dan ook aan om rood zo veel mogelijk te vermijden in slaapkamers

De ruimte vergroten met kleuren

Lichte kleuren verfrissen en verlichten de ruimte waardoor deze groter lijkt. Deze kleuren vangen het licht op en reflecteren deze doorheen de volledige ruimte. Ook koude kleuren zoals groen en blauw en pastelkleuren kunnen de kamer groter doen lijken, dit in tegenstelling tot donkere kleuren die de kamer als verstikkend doen aanvoelen. 

Ook kan je de kamer groter doen lijken door de meubelstukken in dezelfde kleur als de muur - waartegen deze staat - te verven. De meubels lijken dan als het ware op te gaan in de achtergrond. 

Indien je diepte wilt creëren, kan je het plafond in een donker kleur schilderen en de muren in een lichte kleur. De ruimte kan je ook vergroten door het plafond dezelfde kleur te geven als de muren

Horizontale kleurlijnen kunnen de kamer ook vergroten in de lengte, terwijl verticale lijnen de hoogte benadrukken

De ruimte verkleinen met kleuren

Een groot herenhuis kan kil aanvoelen als het plafond te hoog is. Probeer dit te vermijden door het plafond in een donkere kleur te schilderen. Zo trek je de plafond als het ware naar je toe. 

Een andere oplossing is om horizontale lijnen te gebruiken waardoor de muren minder hoog lijken. En als je een grote kamer hebt maar absoluut geen koud interieur wilt, dan kan je twee tegenovergestelde muren in een lichte kleur.