7 manieren om geld te besparen


Hier sommen we een aantal interessante tips om geld te besparen en de planeet te helpen redden.

Bespaar op verwarming

Over het algemeen is het de verwarmingsrekening die je het meest kost. Er zijn enkele eenvoudige trucs die kunnen worden toegepast om zo veel mogelijk de kosten te drukken. 

1. Het is niet nodig om 's nachts te verwarmen. Tussen 15°C en 18°C is de ideale temperatuur. Bovendien is het goed voor je gezondheid omdat de kou een vaatvernauwend effect heeft waardoor de bloedsomloop vertraagt en je beter in slaap kan vallen. 

2. Vergeet ook niet om de thermostaat op 15-16° te zetten als je je huis verlaat of als je langere tijd wegblijft

Het belangrijkste en zeker het duurste onderdeel is de isolatie en/of de installatie van zonnepanelen. Maar op lange termijn zal deze investering resulteren in reële besparingen. Informeer bij je regio naar eventuele stimuleringsmaatregelen.

© Adobe Stock

© Adobe Stock

Bespaar op elektriciteit

Elektriciteit is ook een belangrijk item, het kan betrekking hebben op je verwarming, maar vooral op je huishoudelijke apparaten

3. Voor je vaatwasser en wasmachine is het eco-programma heel geschikt. 


4. Wist je dat veel van je elektronische apparaten ook sluipverbruik hebben, zelfs wanneer ze op stand-by staan? De meest voorkomende en meest energieverslindende is de computer! De oplossing is om je elektronische en huishoudelijke apparaten uit het stopcontact te halen.

Bespaar op verlichting

Heb je echt die sterke verlichting nodig in je gang? Inloopruimtes kunnen veel minder helder verlicht zijn dan een werkruimte zoals het kantoor of de keuken. 

5. Kies voor energiezuinige LED lampen. Ben je bezorgd over de kwaliteit van het licht? De nieuwe generatie spaarlampen concurreert momenteel met de traditionele lampen. Natuurlijk zijn LED lampen duurder in aanschaf. Maar ze hebben ook een langere levensduur, tot wel 100 keer langer dan een gloeilamp!

© Adobe Stock

© Adobe Stock

Bespaar op water

Water is een kostbaar goed, 1 op de 5 mensen in de wereld heeft er geen toegang toe! 

6. Kies voor een snelle douche in plaats van een bad. Natuurlijk, als je echt zin hebt om in warm water te liggen, doe dat dan, maar alleen af en toe... Er zijn andere manieren om te ontstressen, een warm drankje, een plaid, een boek, ontspannende muziek, enz. 

7. Om je planten en moestuin water te geven, kan je regenwater opvangen met een regenton of regenpotten. Het is het beste om 's morgens of 's avonds water te geven om verdamping te beperken en je planten te laten drinken.