Natuurlijk wonen


Voor elke schoonmaakbeurt een ander product: universele producten, ontkalkers en waterverzachters, bleekmiddelen, deodorants,… Helaas zijn heel wat producten erg chemisch samengesteld en dus zowel slecht voor de natuur als gevaarlijk voor je kleine spruiten. Ontdek in dit artikel een aantal tips om je huis te kuisen met gebruik van natuurlijke middelen.

Citroensap

Het sap van een citroen is een natuurlijk ontsmettingsmiddel en een fantastisch alternatief voor het bleekmiddel. Het citroensap bestrijdt en vernietigt bacteriën en microbes. Bovendien zorgt het ook nog eens voor een heerlijk frisse geur in je interieur. 

© AdobeStock

© AdobeStock

Olijfolie

Olijfolie kunnen we beschouwen als een middel dat wonderen kan verrichten. Met deze wonderolie kan je hout boenen maar ook roestvrij staal en messing. Bovendien kunnen we zelfs onze schoenen met olijfolie opblinken. 

Groene zeep

Groene zeep is een sterke ontvetter die je dagelijks kan gebruiken in je keuken of sanitair. Het ontsmet, reinigt en laat geen fosfaten achter in het water. 

Marseillezeep

Marseillezeep is een 100 % natuurlijk product dat ontwikkeld is op basis van olijfolie. Deze zeep is erg geschikt als vlekkenverwijderaar én voor het wassen van babykleding

Azijn

Reinigen met azijnzuur is niet alleen voordelig voor je portemonnee, het is ook milieuvriendelijk! Azijn is dodelijk voor schimmels. Dit natuurlijk product is de beste oplossing om groene aanslag op klinkers en tegels te verwijderen, maar ook om vlekken te behandelen en corrosie op betegeling weg te werken.  Zuren zorgen voor een zekere glans bij het reinigen van ramen en spiegels. Bovendien is het een fantastisch product om je koffiemachine, waterkoker of toilet te ontkalken

Borax   

Borax verwijdert vieze geurtjes, desinfecteert en bleekt. Let wel op dat je dit product niet met blote handen gebruikt want het kan al snel irritaties opwekken. Borax kan je gebruiken om bijvoorbeeld erg vuile plekken in het toilet weg te krijgen en om de vloer te reinigen

Krantenpapier

Vermeng wat warm water met enkele druppels azijn en gebruik krantenpapier om je ramen te wassen. Op die manier vermijd je een spons waarin bacteriën zich kunnen uitleven. 

© AdobeStock

© AdobeStock

Zout

Zout is één van de elementen die altijd aanwezig is in elke keuken. Voeg een beetje zout toe aan witte azijn om een schurend mengsel te maken. Een ideale manier om tegels, ramen en gootstenen schoon te maken.

Het wordt ook gebruikt om wijnvlekken uit stoffen te verwijderen. Voor tapijten, schraap het zout van het oppervlak en stofzuig het vervolgens.

Je kan ook zout gebruiken om kringen van houten meubelen te verwijderen. Deze kringen verschijnen vaak na het plaatsen van een glas.

Tandpasta

Tandpasta is het perfecte kuismiddel omdat het op zich al een mild schuurmiddel, een antibacterieel middel én een vorm van zeep is. Kies wel voor basistandpasta en niet de specialere versies tegen tandsteen enzovoort. Met de basistandpasta kan je de lavabo onder handen nemen en zilver poetsen.

Baking soda

Baking soda of natriumcarbonaat wordt heel vaak gebruikt tegen viezigheid zoals eiwitten, vetten en uitwerpselen. Deze soda heeft een gashoudend effect waardoor het gaat bruisen als je het bijvoorbeeld met azijn vermengt. Het laat nare geuren van bijvoorbeeld bedorven voedsel of huisdieren snel verdwijnen. Door aan de baksoda een beetje water toe te voegen verkrijg je een schuurmiddel waarmee je je douchebak en bad reinigen. Velen beschouwen baksoda als de beste vervanger voor de traditionele allesreiniger.