Geheimen van een scandinavisch interieur

De laatste jaren zien we in heel wat interieurs een leuke scandinavische stijl opduiken, hoewel deze stijl reeds zijn oorsprong kent in de jaren 30. De zachtheid en het cocooninggevoel van een scandinavisch interieur creëren een gezellige sfeer. Ontdek hieronder haar kenmerken. 

Neutrale en zachte kleurtinten

Een Scandinavisch interieur wordt gekenmerkt door een kleurenpalet dat voornamelijk bestaat uit neutrale en zachte tinten. Zorg voor zo veel mogelijk wit in het interieur en creëer op die manier een typisch Scandinavische sfeer. Deze frisse, witte kleur verlicht de ruimte en vergroot als het als het ware.

Pastelkleuren

Indien je toch wat kleur in jouw interieur wenst, kan je kiezen voor pasteltinten of vergrijsde kleuren.

Natuur: groen en hout

Inwoners uit Scandinavische landen houden enorm van de natuur en dat wordt ook weerspiegeld in deze specifieke interieurstijl. Kies daarom voor houten meubelstukken en een houten vloer. Blaas ook leven in huis door planten en bloemen in het interieur te verwerken. Authenticiteit is heel belangrijk!

Strakke lijnen

Een Scandinavische interieurstijl is vrij sober en wordt zo minimalistisch mogelijk gehouden. Je zal veelal designmeubelen en meubelen met strakke lijnen zien terugkeren. Houd er wel rekening mee dat het design ook functioneel moet zijn!

Cocooning sfeer

Een cocooning sfeer draait rond warmte, speelsheid en gezelligheid. Dit begrip verwijst naar een trend uit begin jaren 90, een periode waarin velen de drukte wilden ontlopen door te zoeken naar veiligheid, geborgenheid en een vertrouwde woonomgeving. Cocooning is vandaag de dag populairder dan ooit. Deze revival kunnen we enerzijds verklaren door de economische crisis die zich nog hier en daar laat voelen en anderzijds door het drukke en stressvolle beroepsleven. Wanneer men ’s avonds thuiskomt, wil men zich heerlijk ontspannen in een gezellig en warm interieur. En terecht, niet?

Zachtheid van tapijt

Scandinavische interieurs worden vaak opgefleurd en warmer gemaakt met een tapijt. Gezelligheid troef!

Natuurlijk daglicht

In het overgrote deel van Scandinavië is het aantal lichturen zeer beperkt tijdens de lange wintermaanden. Elk straaltje natuurlijk zonlicht is bijgevolg meer dan welkom! Net daarom vinden we in veel Scandinavische huizen enorme ramen terug. Indien je zelf niet zulke grote ramen hebt, kan je ook de zonnestralen opvangen met grote spiegels. Zij zullen vervolgens die zonnestralen reflecteren in de ruimte en opnieuw de ruimte groter doen lijken.