Maak de perfecte accentmuur

Accentmuren zal je vooral terugvinden in moderne interieurs. En dat is zeker niet onterecht want kleur doet je interieur leven en geeft het een zekere feeling! Bovendien kan de juiste kleurkeuze ook een belangrijke invloed hebben op de ruimtelijker perceptie van de kamer.

Kleuren kiezen

Verschillende factoren zullen de kleurkeuze voor jouw accentmuur bepalen. Ontdek hieronder een aantal basisregels die je zeker in acht moet nemen bij het bepalen van de kleuren voor je kamer.

De oppervlakte

Indien je een kleine accentmuur kiest, is het slim om deze te schilderen in een zuivere, opvallende kleur. Voor een grote accentmuur kies je best kleuren die minder zuiver zijn, namelijk een beetje grijs of een combinatie van meerdere kleurtinten.

De gouden regel: hoe groter het oppervlak, hoe lichter de kleur moet zijn.

De glansgraad

Glanzende kleuren zijn veel dynamischer dan matte kleuren. Wanneer je een groot oppervlak wilt schilderen is het beter om voor een matte kleur te kiezen, deze zal de ruimte een sober en rustig karakter geven, ideaal dus voor een salon of slaapkamer. Glanzende kleuren zijn ideaal om bepaalde zaken te accentueren zoals een deur of een richel. Zulke kleuren passen perfect in keukens en badkamers.

Vergeet niet dat de muur perfect glad moet zijn wanneer je kiest voor een glanzende kleur. Zo niet, dan zal de minste oneffenheid zoals bijvoorbeeld een barstje, zichtbaar zijn.

Natuurlijk licht

Bij het kiezen van de juiste accentkleur is het belangrijk om rekening te houden met het natuurlijk zonlicht. Muren waarop weinig natuurlijk licht valt, zullen veel donkerder ogen. Schilder deze daarom in lichtere, neutrale kleuren.

Bijhorende kleuren

De kleuren die bij de accentkleur vergezellen, moeten rust in het interieur creëren. Kies ton-sur-ton kleuren of witte kleurtinten.

Het ruimtelijk effect van een accentmuur

Lichte kleurtinten reflecteren meer licht dan donkere kleuren en net daarom lijkt de kamer veel groter. Schilder dus zeker de muren in een kleine kamer in lichte kleuren.

Welke muur wordt de accentmuur ?

De keuze van accentmuur zal bepaald worden door hetgeen je ermee wilt bereiken. Een accentmuur op de achtergrond zal de ruimte verkleinen terwijl een zijdelingse accentmuur de ruimte vergroot. Twee tegenoverstaande muren in een donkere kleur verven zal dan weer de ruimte klein en intiem maken.

Muur met lijnenpatroon

Door patronen te schilderen kan je het ruimtelijk effect nog eens versterken. Horizontale lijnen vergroten de ruimte in de breedte terwijl verticale lijnen eerder de hoogte benadrukken.