Jouw interieur optisch vergroten

Oogt jouw woonruimte veel te klein? Dan hebben wij enkele tips voor jou zodat je deze ruimte optisch kan vergroten met enkele eenvoudige trucs.

De kleurkeuze van de ruimte

Kies voor lichte kleurtinten! Deze kleuren weerkaatsen het natuurlijk binnenkomend licht waardoor de ruimte al snel veel groter zal lijken. Wit is steeds een goede keuze, maar vaak te neutraal en dus weinig origineel. Vergezel deze kleur met een leuke accentkleur. Blauw en groen vergroten bijvoorbeeld ook de ruimte, op voorwaarde dat je er geen donkere variant van kiest. Pastelkleuren zijn ook een aanrader.

Kortom: koude kleuren vergroten de ruimte terwijl warme kleuren deze eerder verkleinen. Om bijvoorbeeld toch een gezellige, warme kamer te bekomen, kan je bijvoorbeeld één muur in een donkere, warme kleur verven. Zorg er wel voor dat er voldoende natuurlijk licht binnen schijnt.

Matte of blinkende verf

Blinkende, gelakte of gesatineerde verven vergroten de ruimte aangezien ze het licht reflecteren. Echter hebben we een klein nadeel bij dit type verf: elke imperfectie op de muur zoals een builtje of een putje is onmiddellijk zichtbaar.

Plafond schilderen

Velen hebben de foute opvatting dat een plafond wit moet zijn. Maar wist je dat dit niet per se nodig is om een open gevoel te creëren? Een licht kleurtje zorgt alvast voor een open ruimte.

Kies de juiste meubels

Kies voor meubels in een lichte kleur en een licht materiaal. Te zwaar ogende meubelen geven al snel de indruk van een kleine ruimte. Kies ook voor één stevige zetel in plaats van 3 kleine. Extra tip: om een extra gevoel van ruimte te creëren, is het ideaal om jouw meubels niet tegen de muur te plaatsen.

Spiegels doen het werk

Spiegels kunnen heel wat wonderen verrichten in kleinere ruimtes. Ze weerkaatsen het licht waardoor jouw woning er automatisch veel ruimer uitziet. Overweeg daarom één grote spiegel aan de muur waar het meeste daglicht binnenvalt.

Vergeet gordijnen

Als je een ruimte echt groter wilt doen lijken, dan kan je meteen afstand nemen van donkere, zware gordijnen. 

Om hoogte te geven

Heb je al een lichte vloer? Schilder dan het plafond wit en geef de muren een donkere kleur. Een matte verf voor het plafond geeft het gevoel dat de muren hoger zijn.

Je kan er ook voor kiezen om hoge muren te verven in een donkere kleur. Op die manier creëer je de indruk dat je een hoog plafond hebt.