Hoe kies je je eetkamerstoelen?

Heb je nieuwe stoelen nodig? Welke bekleding moet je kiezen? Leer? Kunstleer? Stof? Kunststof? Design of tijdloos? Kies je voor een mix en match van kleuren, of hou je het eenvoudig door te kiezen voor één kleur voor alle stoelen? 

In dit artikel begeleiden we je bij je keuze met de voor- en nadelen van elk type stoel. Veel leesplezier 😉 

Stoelen bepalen de sfeer en geven stijl aan je eetkamer. De stoel is een echt decoratief object en het element dat je kamer chic en comfortabel maakt. 

 

Hoogte rugleuning 

Het kiezen van de juiste hoogte voor de rugleuning is essentieel. Hoe hoger de rugleuning, hoe comfortabeler de stoel. Een stoel met een hoge rugleuning is perfect voor grote ruimtes.  Het nadeel van stoelen met een hoge rugleuning is dat ze visueel onoverzichtelijk zijn. Een stoel met een lage rugleuning is eigentijdser en neemt minder visuele ruimte in. Hij is echter minder comfortabel. Een stoel met een lage rugleuning is beter geschikt voor kleine ruimtes. Gebruik is net zo belangrijk: als je graag aan tafel zit, kies dan voor een stoel met een hoge rug, die veel comfortabeler is. En als je je eetkamer zelden gebruikt, is een stoel met een lage rug precies wat je nodig hebt! 

Set van 2 stoelen Anthony

Set van 2 stoelen Anthony

Set van 2 stoelen Sofia

Set van 2 stoelen Sofia

Zithoogte 

De zithoogte is ook belangrijk. Als je comfortabel en op je gemak wilt zitten, is de ideale zithoogte gemiddeld 45cm, aangezien je tafelhoogte meestal rond de 75cm is. Als je erg lang bent, is een zithoogte van 42 of 43cm perfect voor jou. Kortom, houd voor je stoel rekening met 30 cm minder dan de hoogte van je tafel. Als je een uitschuifbare tafel hebt, controleer dan of de stoelen niet in de weg staan door het verlengstuk. Er zijn ook verstelbare stoelen waarmee je de hoogte naar wens kunt instellen. 

Armleuningen 

Met of zonder armleuningen? Zoals je zou verwachten, zijn armleuningen de beste keuze voor meer comfort en ergonomie. Bovendien geven ze een klassiek model een modern design. Aan de andere kant betekenen armleuningen minder stoelen rond de tafel. Het grootste nadeel van dit type stoel is dat hij veel ruimte inneemt. Je moet ook controleren of de stoel met armleuningen gemakkelijk onder je tafel past. 

Stoel Condor

Stoel Condor

Stoel Dalma

Stoel Dalma

Bekleding 

Ze moeten gekozen worden omwille van hun esthetische aantrekkingskracht, praktisch nut en duurzaamheid. Vooral als je kinderen en/of huisdieren hebt.  

 

De stoel in leder 

Leren stoelen zijn comfortabel en chique. Het voegt elegantie toe aan je kamer. Vergeet niet om een leren stoel te kiezen met een gestoffeerde zitting voor extra comfort. Leer is een materiaal dat na verloop van tijd patina krijgt, wat een prachtig effect geeft. Leren stoelen zijn duurzaam. Het vereist onderhoud met een specifiek waterafstotend product. Je kunt het leer ook voeden met onderhoudscrèmes. Het budget is uiteraard hoger dan voor andere, minder edele materialen. Leer kan bekrast worden door dieren, dus hou hier rekening mee voor je koopt. 

 

De stoel in kunstleder 

Stoelen van kunstleer zijn ook gemakkelijk te onderhouden. Bovendien is het budget voor stoelen veel lager dan voor echt leer. Maar het leereffect kan aan je huid blijven plakken. Het is ook erg duurzaam, vooral als je je stoelen vaak gebruikt en ze niet goed onderhoudt. 

 

Set van 2 stoelen Batilda

Set van 2 stoelen Batilda

Set van 2 stoelen ST2105

Set van 2 stoelen ST2105

De stoel in stof 

Stoffen of fluwelen stoelen hebben het onbetwistbare voordeel dat ze het meest comfortabel zijn en verkrijgbaar in een heleboel kleuren. Het vergt ook meer onderhoud. Denk eraan de stoel te beschermen met een waterafstotend product dat geschikt is voor textiel. En als je huisdieren hebt, kun je verwachten dat hun vacht aan de stof blijft plakken. Stof is ook gevoelig voor krassen en vlekken van dieren. 

Stoel Mignon

Stoel Mignon

Stoel Pablo

Stoel Pablo

De stoel in kunststof  

Een stoel met een kunststof kuip heeft het voordeel dat hij gemakkelijk te onderhouden is. Hij is ook licht en gemakkelijk te verplaatsen. Plastic stoelen zijn er in een heleboel kleuren. Door bont, krassen van dieren of vlekken van kinderen kunnen de stoelen niet door worden aangetast. Het is ook zeer aantrekkelijk geprijsd. Het nadeel is dat het minder comfortabel is dan andere materialen. Je kunt altijd een kussen toevoegen voor een gezelligere zit. 

Set van 2 stoelen Eris

Set van 2 stoelen Eris

Set van 2 stoelen Marie

Set van 2 stoelen Marie

De stoel in metaal 

Metaal heeft een stoerdere uitstraling. Het is perfect voor een industriële stijl. Let wel op dat metaal gevoelig is voor krassen.  

Set van 4 stoelen Victoria

Set van 4 stoelen Victoria

Stoel S90

Stoel S90

De stoel in rotan 

Rotan geeft een warme, authentieke uitstraling aan een kamer. Rotan is makkelijk te onderhouden omdat het geen speciale verzorging nodig heeft. Dankzij het natuurlijke materiaal passen rotan stoelen perfect bij een bohemian of etnische stijl. 

Poten 

Voor kleine ruimtes kies je voor stoelen met 4 poten of gekruiste poten. Voor grotere ruimtes kun je voor alles gaan, zoals een zeer stijlvolle sledepoot. 

 

De stijl 

Klassiek, Scandinavisch, hedendaags, industrieel of design? Het hangt allemaal af van de sfeer die je wilt neerzetten in je eetkamer. Stoelen worden meestal gekozen om bij de stijl van de tafel en het decor te passen. Voor meer originaliteit kun je verschillende stijlen mengen. Veel interieurtijdschriften beschrijven de kunst van het mixen van patronen en stijlen. Op deze manier kun je je eigen sfeer creëren in je kamer. Mix bijvoorbeeld een rustieke tafel met een moderne of industriële tafel. Bij het mixen van stijlen zijn er een paar regels die je moet volgen: harmonie van kleur, vorm en materialen. Bijvoorbeeld hout en metaal, marmer en fluweel, metaal en leer of kunstleer.  Als je verschillende kleuren stoelen wilt mixen, houd ze dan in harmonie door bijvoorbeeld hetzelfde onderstel te gebruiken. Verschillende stijlen stoelen kunnen gecombineerd worden zolang je maar dezelfde tinten gebruikt. 

 

De kleine extra's 

Een stoel met een handvat of op wieltjes is praktisch omdat hij gemakkelijk te verplaatsen is. 

Stoel Splash

Stoel Splash

Stoel Billy

Stoel Billy