7 tips voor de perfecte nachtrust

Een slaapkamer de je de beste nachtrust biedt, da’s een vereiste om de dag erna goedgeluimd te kunnen starten. Ontdek onze interessante tips!

Tip 1 – Zachte, rustgevende kleurtonen

De inrichting van de slaapkamer is heel persoonlijk. Zo kan je fan zijn van felle kleuren terwijl iemand anders eerder voor zachte kleuren gaat. Indien je fan bent van felle kleuren, probeer je best voor een andere kleur te kiezen. Felle kleuren wekken namelijk energie op en dat is net niet wat jij nodig hebt om in slaap te vallen. Ga liever voor lichte, sobere kleuren zoals wit en pasteltinten die je slaapkamer tot een oase van rust maken.

Naast wit en pasteltinten kan je ook blauw gebruiken. Dit is een rustgevende kleur met een kalmerend effect.

Slaapkamer Larvik

Slaapkamer Larvik

Slaapkamer Delia

Slaapkamer Delia

Tip 2 - Verduistering

Door licht blijven onze hersenen actief terwijl ze eigenlijk tot rust moeten komen als je goed wilt slapen. Te veel licht is dus uit den boze. Zorg voor goede raambekleding zoals rolluiken of verduisterende gordijnen.

 

Tip 3 – Elimineer blauw licht

Vermijd blauw licht! Het heeft een negatief effect op je nachtrust, ze blokkeren namelijk de productie van melatonine. Maar da’s nu net hét hormoon dat ervoor zorgt dat je moe wordt.
Dat betekent dus geen televisie in de slaapkamer én liefst ook niet meer op je GMS tokkelen voor het slapengaan.

© Adobe Stock

© Adobe Stock

Tip 4 – De perfecte matras

Om rustig te kunnen slapen is het belangrijk dat je een goed matras hebt waarop je gewicht goed is verdeeld. Niet iedere matras is geschikt voor iedereen. Lichaamsgewicht, slaaphouding en rugklachten zijn bijvoorbeeld factoren die je in gedachten moet houden bij je beslissing. Slaap je op je buik of rug, dan doe je er goed aan om voor een stevigere matras te kiezen omdat deze helpt je rug recht te houden. Als je op je zij slaapt, is een harde matras minder aangenaam. Zo kan de schouder wat wegzakken om een comfortabelere positie te vinden. Voor meer info helpen onze slaapadviseurs je graag op weg!

Tip 5 – Vermijd rommel

Vermijd rondslingerende rommel in de slaapkamer. Zorg ervoor dat er geen kledij op de vloer ligt en dat alles mooi opgeborgen is. Kies hiervoor praktische kleerkasten of commodes.

Kleerkast Braxton

Kleerkast Braxton

Kleerkast Viola

Kleerkast Viola

Tip 6 - Luchtzuiverende planten

Planten zuiveren de lucht. Ze verhogen de luchtvochtigheid en zorgen voor extra zuurstof wat heel belangrijk is voor een goede nachtrust. Leuke slaapkamerplanten zijn aloë vera, sanseveria, witte jasmijn, lavendel, klimop, dieffenbachia… En geef toe, een beetje groen in de slaapkamer is rustgevend om naar te kijken.

© Adobe Stock - Dieffenbachia

© Adobe Stock - Dieffenbachia

Tip 7 - Slaapkamertemperatuur

De laatste tip voor een optimale nachtrust is een perfecte ventilatie overdag in de kamer of slapen met een open raam. Een optimale slaapkamertemperatuur ligt tussen 16 en 18° Celsius. Een te warme slaapkamer zorgt ervoor dat je veel sneller wakker wordt.