Interieurblunders die je moet vermijden


Heb je de smaak te pakken om jouw interieur in een nieuw jasje te steken? Doorloop dan zeker deze veelvoorkomende fouten zodat je ze zeker vermijdt!

Blunders in de woonkamer

1. Geen rekening houden met de beschikbare ruimte

Ga niet naar de meubelwinkel vooraleer je de afmetingen van de beschikbare ruimte hebt genoteerd. Met een juist plan is het veel eenvoudiger om de juiste meubelen te kiezen.

2. Eerst decoratie bepalen, daarna meubelen kiezen

We raden aan om eerst de meubelen te kiezen en pas daarna de decoratie en kleuren. Zodra je dit omgekeerd doet, zal de keuze veel beperkter zijn aangezien je meubelen moeten passen bij de gekozen kleur.

3. Te veel meubelen

Het is evident dat je een kleine woonkamer niet volstouwt met meubelen. Beperk je eerder tot een lage dressoir, een tafel en stoelen. Voor een grotere woonkamer kan je nog een vitrine- of barkast toevoegen.

4. De misse materialen kiezen voor jouw meubelen

Glas, spaanderplaat, keramiek, hout… elk soort materiaal is mogelijk volgens jouw wensen en jouw budget. Maar hou er rekening mee dat bepaalde materialen veel breekbaarder zijn dan andere. Wanneer je kinderen hebt, raden we je aan om meubelen vervaardigd uit glas of gelakt hout te vermijden.

Blunders in de salon

1. Eerst de televisie plaatsen, daarna de rest

De salon is de plaats bij uitstek waar gezelligheid primeert. Denk daarom eerst aan je dagelijkse gewoontes met familie en vrienden in je salon en vertrek van daaruit om je salon in te richten. Vergeet dus om eerst je televisie te plaatsen en pas daarna na te denken over de plaatsing van je zetel, salontafel

2. Zitcomfort van de zetel negeren

In de salon is het zitcomfort van de zetel ontzettend belangrijk. Ga vooraf goed na of de zitting voldoende diep en zacht is. Testen is de boodschap!

3. Geen rekening houden met de beschikbare afmetingen

Overdrijf niet in het aantal meubelen in je salon! Deze ruimte moet een rustgevende, luchtige sfeer uitstralen. Houd dus zeker rekening met de afmetingen die je in de salon voor handen hebt.

Blunders in de slaapkamer

1. Geen rekening houden met de plaatsing van het bed

Vaak is de plaats waar het bed staat niet de ideale manier om een goede slaap te genieten. We raden aan om het bed zo ver mogelijk van de deur en tegen de muur te plaatsen.

2. Besparen op het bed

Een groot deel van ons leven brengen we door in ons bed. Het spreekt voor zich dat deze dus ontzettend comfortabel moet zijn zodat rugklachten geen kans maken. Bespaar dus zeker niet op je bed!

3. Foute kleuren

Net zoals kleuren ons humeur beïnvloeden, beïnvloeden ze eveneens onze slaap. Kies voor lichte kleurtinten om een rustgevende, aangename sfeer te creëren. Blauw-, groen- en roze-tinten zijn bijvoorbeeld perfect!

4. Bureau in de slaapkamer

Velen maken de fout om in de slaapkamer een bureau te plaatsen. Geen goed idee aangezien de dagelijkse zorgen in de slaapruimte blijven hangen en bijgevolg een negatieve invloed op de slaap kan hebben. Indien je geen extra ruimte hebt om een bureau te plaatsen, kan je deze eveneens scheiden van je bed door middel van een scherm, kast …

Zes algemene blunders in het interieur

1. Meubelen tegen de muur plaatsen

Over het algemeen hebben we allemaal de neiging om onze meubelen tegen de muur te plaatsen. Maar da’s niet zo’n slim idee! Plaats jouw meubelen eerder op enkele centimeters afstand van de muur om zo extra diepte te creëren.

2. Weinig contrast

Een interieur heeft weinig karakter indien er weinig contrast aanwezig is. Om dit te vermijden bestaan er verschillende methodes: schilder een muur in een fel accentkleur, gebruik motieven en texturen, gebruik kleur in je decoratie indien alle muren in een lichte kleur zijn geschilderd…

3. Foute kleurkeuze

Smaken verschillen wat betreft kleurkeuzes, maar wanneer je voor je interieur foute kleurencombinaties maakt dan is het wel duidelijk dat je dringend de hulp nodig hebt van een expert uit een verf- of behangpapierwinkel. Wanneer je bovendien een kleine ruimte kleur wilt geven, dan is het aanbevolen om lichte kleuren te gebruiken aangezien donkere kleuren snel een claustrofobische indruk geven. Schilder het plafond ook nooit in een donkere kleur.

4. Kakofonie aan kleuren

Wanneer er te veel kleuren in één ruimte gebruikt worden, kan het gebeuren dat alles veel te chaotisch lijkt en er geen mooi geheel is. Doe dit zeker niet en gebruik in de plaats 1 of 2 neutrale basiskleuren en in combinatie met één accentkleur.

5. Te veel verlichting

In sommige woningen krijg je snel het gevoel dat je in de schijnwerpers staat doordat er te veel verlichting is. Hou er dus rekening mee dat op bepaalde plaatsen sfeervolle verlichting primeert boven verlichting die de concentratie bevordert.

6. Wanorde

Waarschijnlijk de grootste en meest gemaakte fout is een woning waar allerlei zaken rondslingeren. Ook té veel decoratie is een blunder die we in meerdere interieurs terugvinden: te veel vazen, beeldjes… Overvolle ruimtes geven een verstikkend effect. Een interieur moet ademruimte geven en rust brengen!