9 natuurlijke tips voor jouw woning

23 april 2020

© Adobestock
______________________________

Tegen roeste vlekken

Er is niets vervelender dan vuile roestvlekken op je metalen voorwerpen. Om roeste vlekken te vermijden, schilder je de onderkant van je metalen kannen met een transparante vernis. Zo zullen deze geen roeste vlekken achterlaten in je badkamer, keuken, etc.

Voorwerpen met roestvlekken kan je ook weken in witte azijn. Zorg er wel voor dat deze witte azijn onverdund is. Na ongeveer 30 minuten zou deze goed ingetrokken zijn.

Ook om jouw kranen en wasbakken roestvrij te krijgen, kan je een halve citroen of pompelmoes indompelen in wat zout. Hiermee kan je dan gemakkelijk de kraan reinigen. 

 

Tegen stof

Creëer je eigen anti-stof spray door een mix te maken van etherische olie op basis van citroen, witte azijn en olijfolie. De etherische olie op basis van citroen werkt antibacterieel en houdt vervelende insecten op afstand. Witte azijn werkt als een soort luchtverfrisser en olijfolie beschermt oppervlakken, in het bijzonder hout.

 

Tegen kalkaanslag

Niets doeltreffender dan azijn om kalkaanslag te verwijderen. Hang een zak met azijn rond de douchekop en laat deze een tijdje weken. Om hem grondiger te ontkalken, kan je hem uiteraard ook demonteren en zo verder ontkalken met azijn.

Voor het ontkalken van jouw vaatwas giet je 250ml witte azijn in de afwastank. Laat de vaatwas nu leeg draaien.

Ook je wasmachine kan je ontkalken. Hiervoor kan je ook witte azijn gebruiken gecombineerd met bicarbonaat.

 

Tegen vuiligheid in de microgolfoven

Wat een vervelende karwei om die microgolfoven telkens te kuisen! Wij hebben een snelle oplossing: plaats een tas met water, citroensap en wat azijn 1 minuut in de microgolf. De dampen zorgen ervoor dat de vuiligheid loskomt en gemakkelijker te verwijderen is.

 

Tegen verbrande afvalresten

De beste oplossing tegen verbrande afvalresten is opnieuw witte azijn en bicarbonaat. Laat de verbrande afvalresten eerst weken in dit mengsel waarna je grondig kan schrobben. 

 

Tegen slechte geurtjes

Gooi de gebruikte citroenen en appelsienen niet in de vuilbak! Je kan de schil nog gebruiken om in je keuken een aangename geur te krijgen.

Je kan ook een geparfumeerde gelei maken. Verwarm hiervoor 3/4 water in een kom met wat zout. Zodra het zout opgelost is, voeg je er 2 zakjes gelatine aan toe. Roer totdat je een homogeen mengsel hebt. Haal de kom van het vuur en voeg de de rest van het water (1/4) toe alsook een aantal druppeltjes van een etherische olie naar keuze. Je gelei kan je nog een kleurtje geven door wat kleurstof toe te voegen.

 

Tegen vlekken in het toilet

Een natuurlijke reiniger voor je toilet is eenvoudig te maken. Meng 250ml witte azijn met 300ml water. Voeg er 2 soeplepels aardappelzetmeel aan toe en roer tot je een homogeen mengsel hebt. Het zetmeel kan je gerust ook vervangen door maïszetmeel.

Verwarm alles in de microgolfoven (3 minuten) of in een pot. Zodra het mengsel dik wordt, kan je er 1 soeplepel zwarte zeep aan toevoegen en 15 druppels etherische lavendelolie.

Gooi alles in een fles en laat het afkoelen. Voeg erna geleidelijk aan nog wat water toe tot je de gewenste hoeveelheid hebt.

 

Tegen de muggen

Ben je het gezoem van muggen ook zo beu? Rode wijnazijn is een doeltreffende en ecologische oplossing. Vul hiermee een glas en dek het af met plastiekfolie. Stek wat gaatjes in de plastiek zodat de muggen erdoor kunnen en dan uiteindelijk verdrinken in de rode wijnazijn.

 

Tegen gele vlekken op witte kledij

Om gele vlekken van je kledij te krijgen, gebruik je best bicarbonaat of citroen.